JellyPages.com
Photobucket
Sentiasa ingat Allah tika dilanda ujian dan dilimpahkan kegembiraan
Senyum itu sedekah
Tenang itu bahagia
Sabar itu indah
^_^


Hati yang mensyukuri apa yang ada, Itulah hati yang penuh dengan rasa cinta

Kau kebanggaan ku, Wanita..


“Wahai orang yang beriman, taatlah kamu kepada Allah dan taatlah kamu kepada Rasulullah dan kepada ‘Ulil-Amri’ (orang-orang yang berkuasa) dari kalangan kamu.”

Islam memerintahkan setiap umatnya mencintai saudaranya seperti mana ia mencintai dirinya sendiri, yang mana ia dapat menghindari mereka dari melakukan setiap keburukan dengan cara menasihati demi mentaati perintah Allah SWT dan rasul-Nya.

Mampukah kaum wanita mengelak daripada melakukan dosa tabarruj?
Bagaimana mereka boleh mengelakkan diri daripada dosa tabarruj?
Bagaimana pula dengan kaum lelaki?
Masihkah mereka mampu mengawal kaum wanita yang di bawah tanggungjawab mereka daripada terjebak dengan dosa tabarruj?

Sesungguhnya untuk mengelakkan diri daripada tabarruj adalah sangat payah dan susah. Walaupun begitu, langkah pertama yang perlu diambil untuk mengelak tabarruj ialah mengenalinya dengan lebih mendalam. Sebelum berbicara dengan lebih lanjut lagi, wajar dan perlu kita menyelami dahulu persoalan aurat muslimah kerana ianya mempunyai kaitan rapat dengan tabarruj.

DEFINISI AURAT
Aurat dari sudut bahasa arab ialah Aib atau keaiban.
Aurat dari segi istilah ialah bahagian tubuh badan yang wajib ditutup atau dilindungi dari pandangan orang lain.

“Dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak daripadanya; dan hendaklah mereka menutupkan kain kudung ke dadanya”
AURAT WANITA
1.    Aurat muslimah dengan muslimah

a)    Bahagian antara pusat dan lutut.
b)    Harus bagi muslimah menampakkan tubuh badannya selain bahagian antara pusat dan lutut kepada muslimah lain.
c)    Tetapi jika bimbangkan fitnah atau pandangan mereka bersyahwat, maka seluruh tubuhnya adalah aurat kecuali muka dan tapak tangan.

2.    Aurat muslimah dengan lelaki bukan mahram

a)    Seluruh tubuh muslimah itu sama ada telah baligh ataupun belum baligh, adalah aurat kecuali muka dan tapak tangan.
b)    Harus bagi muslimah menampakkan muka dan tapak tangan kepada lelaki bukan mahram.
c)    Jika bimbangkan fitnah, maka muka dan tapak tangan turut menjadi aurat.
d)    Jika lelaki bukan mahram memandang muslimah bersyahwat iaitu ada niat berseronok semata-mata pandangan itu (pandangan bersyahwat) walaupun aman daripada fitnah, maka seluruh tubuhnya adalah aurat.

DEFINISI TABARRUJ
Menampakkan kecantikan wanita yang wajib ditutup kepada lelaki yang bukan mahram kepadanya.
Menampakkan kecantikan wanita kepada lelaki yang bukan mahram kepadanya, termasuk membuka dan mempamerkan keelokan bahagian-bahagian tubuh yang mengghairahkan, seperti pinggul, lengan, betis, dada, leher dan wajah.
Menampakkan kecantikan dan menonjolkan keelokan wajah serta tubuh badan dan fitnah kedua-keduanya. Seperti kata Imam Bukhari, “Tabarruj adalah mempertontonkan seorang wanita akan kecantikannya”

“Dan hendaklah kamu tetap diam di rumah kamu serta janganlah kamu mendedahkan diri seperti yang dilakukan oleh orang-orang jahiliyah zaman dahulu.... “

Frasa ‘mendedahkan diri’ dalam ayat di atas bermakna kaum wanita yang memakai kain penutup di atas kepalanya tetapi tidak mengemaskannya, maka terlihat leher, anting-anting dan rantai lehernya. Pengajaran ayat di atas menganjurkan para wanita agar sabar tinggal di rumah, tidak boleh keluar rumah tanpa ada hajat yang penting kerana yang demikian lebih selamat dan terjamin daripada fitnah. Ini disokong dengan sepotong hadis.

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud,
“Daripada Abdullah bin Mas’ud r.a daripada Nabi SAW telah bersabda : Sesungguhnya wanita itu adalah aurat, maka apabila dia keluar (dari rumah), syaitan mengunggul-unggulkannya (menampakkan kejelitaannya).”

Alhamdulillah, saya dapat kongsikan sedikit sebanyak mengenai wanita dalam entry kali ini. Siapalah saya untuk menasihati kaum hawa mengenai aurat atau tabarruj. Namun, inilah yang saya mampu lafazkan, yang mampu saya laungkan untuk wanita muslimah. Saya tidak hebat dan sempurna seperti yang anda sangkakan. Cuma ini satu luahan yang setelah sekian lama terbuku di jiwa. Bagi mengindahkan pandangan untuk melihat kaum muslimah dalam keadaan yang terpelihara. Apa yang amat diharapkan, segalanya dapat diterima dengan berlapang dada.

Allah SWT telah menjadikan wanita ini cantik dan menarik. Oleh yang demikian setiap wanita perlu mempertahankan kecantikan yang dimiliki dan bersyukur atas anugerah yang telah diberikan oleh Allah dan bukan menyalahgunakannya. Tidak dinafikan amat susah untuk mempertahankan kecantikan. Namun dengan satu azam atau tekad yang telah ditanam di dalam hati, mungkin dapat mengatasi segala kepayahan. Sama juga tafsiran dalam mencapai sesuatu yang anda inginkan. Contoh yang boleh diberikan, “aku mahu jadi doktor, mulai hari ini aku akan usahakan”. Anda pun usaha untuk capaikan impian anda, supaya satu hari nanti anda boleh merawat ibu anda sendiri, dan akhirnya anda dapat. Alhamdullillah, tidakkah ia bermula dengan niat dan azam.

Memang agak sukar untuk tanamkan azam, jika tidak meminati sesuatu perkara tu. Saya juga seperti itu. Cara lain yang boleh kita lakukan, kasihanilah diri kita serta keluarga lelaki kita. Kenapa? Kerana jika kita (wanita) telah baligh, kita-lah yang akan tanggung azab di akhirat kelak. Andai dibincangkan mengenai wanita, memang panjang. Mungkin lain kali saya boleh share azab yang dikenakan. Sambung tadi, jika tiada kasihan pada diri pun, kasihan la pada adik beradik lelaki kita, ayah atau suami (bagi sesiapa yang ada suami). Merekalah yang akan tanggung dosa kita di akhirat nanti.

Sesungguhnya Rasulullah pernah bersabda : “Bahawasanya, perempuan yang sengaja mendedahkan auratnya di khalayak ramai tanpa segan silu, tak kira samaada dia anak dara, janda atau isteri orang, tua ataupun muda, dia akan dilaknati oleh Allah SWT, malaikat-malaikat dan segala makhluk di muka bumi ini sehinggalah perempuan itu diturunkan bala oleh Allah SWT. Jika perempuan itu anak dara atau janda maka bapanya akan dipertanggungjawabkan untuk menanggung dosanya. Manakala bagi perempuan yang sudah berkahwin, maka suaminyalah yang akan dipertanggungjawabkan.”

Bagi adik lelaki dan abang pula, mungkin anda tidak tersenarai dalam hadis di atas. Tapi tiada salahnya, jika anda turut meringankan beban ayah dengan membantu menasihati adik atau kakak anda, agar tidak mendedahkan aurat kepada yang bukan muhrim. Sampai sini dulu perkongsian saya untuk kaum hawa. Kaum wanita adalah kebanggaan saya. Didik wanita, terdidik generasi, InsyaAllah.. Saya mohon maaf andai, ada kekasaran dalam tulisan yang serba kekurangan ini. Tulisan ini fully untuk menasihati diri saya, agar kita sama-sama dapat baiki apa yang rosak serta yang karat dalam diri kita. Sesungguhnya yang baik itu ketentuan dari-Nya, Segala kekurangan pula, lahir dari diri saya sendiri. Wallahualam.


Senjata ajaib~Assalamualaikum dan salam satu Malaysia dihulur khas buat rakan-rakan yang berkunjung ke laman sesawang saya yang penuh dengan sawang. Kali ini agak serabut sedikit (sebab dah bersawang =P) Alhamdulillah, diharap kalian sihat hendaknya dan terus bersemangat bagi meneruskan perjuangan dan menjalankan tanggungjawab masing-masing dan yang pastinya kita semua miliki tanggungjawab yang sama untuk “beribadah kepada Allah”. InsyaAllah..

Tajuk kali ini agak menyeramkan. Nak kata seram hantu pun boleh nak kata seram takut pun boleh. Mana taknya, kita sedia maklum bila tercetusnya peperangan pasti akan menggunakan ‘SENJATA’. Konon la nak berperang tanpa senjata. Kita guna tangan @ mulut ye. Eh, kawan-kawan itu pun senjata juga tau. Senjata itu adalah benda or barang yang kita gunakan untuk melakukan sesuatu.. (eh, betul ke? Main bedal je aku ni.. =P) hihihi.. jangan marah ye kawan-kawan. Kalian boleh rujuk kamus dewan edisi 4 sendiri..hihihi.. Seram hantu? Apa pulak? Kalau apa-apa yang ‘AJAIB’ kan kita kaitkan dengan hantu, tahyul dan merepek-repek tu la. Betul tak? Eleh, wat2 berani lak. Hahaha. Iklan senang kita ambil “kejap ada, kejap tak de” haaa... ape dia? Teka-teki pulak.. =P Jangan marah ye..hihihi..

Firman Allah s.w.t yang bermaksud : “Dan Tuhanmu berfirman : ‘Berdoalah kepada-Ku nescaya akan ku perkenankan bagimu.’ Sesungguhnya orang yang menyombongkan diri daripada menyembah-Ku akan dimasukkan ke neraka jahanam dalam keadaan hina.”
(Surah Ghafir 40 : 60)

Ye kawan-kawan “senjata ajaib” ini la yang saya maksudkan. Doa adalah senjata ajaib umat islam. Senjata yang tak dapat dilihat, tapi dapat dirasa, insyaAllah. Ayat ini bermaksud Allah telah memberi keistimewaan buat umat ini dengan menjanjikan bahawa segala doa yang kita panjatkan pasti diperkenankan oleh-Nya. Syeikh Abul Qasim al-Qusyairi telah menyatakan dalam risalah Qushairiahnya : “Doa adalah kunci segala hajat, penghibur orang miskin, pelindung orang kesempitan dan pemberi ketenagan buat manusia yang berkeinginan”.

Doa adalah ibadah dan bukti pengakuan terhadap sifat lemah seorang hamba terhadap kekuatan dan kesempurnaan zat-Nya. Bahkan Allah mencintai hamba-hambaNya yang sentiasa berdoa dan merintih akan pemberian-Nya. Saya tertarik dengan statement kawan saya. Perbualan kami sememangnya tidak dirakam, tetapi kata-kata dia saya sentiasa sematkan dalam hati sebagai pegangan. Simple word yang dia kata “insyaAllah bulan 1 tahun depan syirah kahwin” Yang saya ni garu kepala, saya tahu bagaimana keadaan dia dan pihak lelaki dia. Tapi yang dia ni yakin sesangat. Aish, dengan keadaan yang agak bingung sedikit saya pun bertanya “macam mana awak begitu yakin yang awak akan kahwin tahun depan? Sedangkan tiada tanda-tanda pun yang akan membawa awak ke arah tu” Ish.. boleh dikatakan soalan tak masuk akal juga la saya tanya. Huhu. Dengan tenang dia menjawab “Aku sentiasa berdoa, InsyaAllah..” Terdiam jugak la saya.

Hebatkan kawan-kawan.. cerita di atas tu tiada kaitan dengan sesiapa pun. Cuma rekaan semata-mata. Jangan marah. Tapi apa yang kita boleh ambil iktibar. Si kawan tu cakap dengan begitu yakin dan serius. Allah al-Mujib (Allah maha mengabulkan) mohon la apa-apa kepada-Nya, rintih dan mengadu la kepada-Nya, pasti akan dimakbulkan dan Dia pasti mendengar. Sama ada lambat atau cepat, dan mungkin melalui cara yang berbeza. Apa yang kita perlukan ialah kesabaran yang kuat.

Saya ada baca satu penulisan daripada Ustaz Rashidy, beliau pernah menyampaikan kuliah di sebuah masjid dan ditanya : “Ustaz, mengapakah doa kita tidak dimakbulkan oleh Allah sedangkan Allah menjanjikan kepada hamba-Nya bahawa setiap doa dan yang dibisikkan pasti akan diperkenankan. Bukankah Allah menegaskan bahawa dia tidak akan menyalahi janji-Nya?” Soalan lain yang diajukan “Saya dah berkahwin hampir 15 tahun dan tidak putus-putus berdoa agar dikurniakan zuriat. Sampai sekarang Allah belum kabulkan doa saya!” Kalau ditanya pada diri kita sendiri pun, pasti soalan ini yang sentiasa bermain dalam fikiran kita. Syaitan yang sengaja menambahkan kekeliruan agar ia berkesudahan dengan sikap berputus asa. Sedangkan putus asa itu dilarang oleh Allah s.w.t. Bagi menjawab persoalan di atas, ustaz merujuk pada kata-kata syeikh Ibn Athaillah seperti yang dinyatakan dalam al-Hikam : Maksudnya : “Jangan berputus asa jika Allah s.w.t melewatkan penerimaan doa. Sekalipun kamu sudah bersungguh-sungguh berdoa kerana Allah menjamin penerimaan semua doa menurut yang Dia tentukan untukmu bukannya menurut kehendakmu dan (akan dikabulkan) pada waktu yang ditentukan-Nya bukan pada waktu yang ditentukan olehmu.”

Inilah hakikat ‘senjata ajaib’ yang kita bisikkan. Semuanya adalah menurut kehendak-Nya semata kerana Dia-lah Al-‘Alim (mengetahui) apa yang terbaik di sisi-Nya buat makhluk yang tidak berdaya. Keyakinan dan kesabaran dalam menerima anugerah-Nya adalah sifat yang dituntut dalam membina keyakinan dan besangka baik pada Allah. “Doa seseorang daripada kamu pasti akan diperkenankan selama kamu tidak meminta disegerakan pengabulannya dengan mengatakan, ‘Aku sentiasa berdoa kepada Tuhan tetapi mengapa masih belum dikabulkan?’” (Muttafaq ‘alaih). Oleh sebab itu, berdoa dan bersangka baiklah wahai diri ku ^_^

:: Wassalam ::
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers ::Moga Allah Redha Asilah Dan Wazir:: Daisypath - Personal pictureDaisypath Wedding tickers