JellyPages.com
Photobucket
Sentiasa ingat Allah tika dilanda ujian dan dilimpahkan kegembiraan
Senyum itu sedekah
Tenang itu bahagia
Sabar itu indah
^_^


Hati yang mensyukuri apa yang ada, Itulah hati yang penuh dengan rasa cinta

Seindah sakura~

Sinaran cahaya pagi menerangi seluruh alam. Keindahan ciptaan Dia pasti tiada siapa yang boleh menandingi. Ada betul?? Alhamdulillah, bersyukur saya masih dipanjangkan umur dan masih berkesempatan melayan kehendak jari jemari, yang mahu menari. Dah lama tak dance katanya. 

Kali ini jari dan qalb saya memilih tajuk seindah sakura. 
Jari : Eh, awak terpengaruh dengan cerita "seindah sakura tv3 ye??
Hati : Hahaha.. takdo lah, jangan salah faham. Benornya saya agak buntu jugak nak pilih tajuk untuk post kali ni. Kemudian tetiba teringat 'Fasha Sanda' dan 'Fahrin Ahmad'.
Jari : Haa.. kan betul saya cakap tadi.
Hati : Aish, saya tak habis cakap lagi, awak dah menyampuk. Itu pasai la duk salah tafsir.
Jari : ok2.. sambung balik =P
Hati : Gitu dong. ^^ Memang saya teringat kat cerita tu pon. Tapi yang paling tepat pada bunga sakura tu. Awak tahu tak bunga sakura tu cantik?
Jari : Sama la tu. Ye ke? cantik ke?
Hati : Cantik sangat. Sebab apa cantik, sebab pencipta bunga itu pon cantik.
Jari : Wah, teringin nak tengok....
Hati : ok.. sebentar ye. Awak tengok bawah.


Jari : Aah la.. sangat cantik.. SUBHANALLAH

Hati : "SEINDAH SAKURA"

Kecantikan Bunga Sakura itu mungkin tak dapat ditandingi di bumi korea. Famousnya bunga Sakura. Usually manusia yang mengenali sakura pasti from Korea right? Kepada peminat2 yang belum pernah sampai di bumi Korea. Bersabarlah dan kumpul duit kalian, untuk memijak bumi Korea. Tapi kini, tak sampai Korea pun tak po, dah merata video Korean. Lepas satu, satu episod habis sambil mengalirkan air mata. Ada benar peminat Korea? ^^
Saya tak minat cerita Korea. Tapi Alhamdulillah, Keindahan Korea itu telah saya lihat dengan mata kasar saya sendiri. Rezeki Allah, Syukur. SubhanaAllah, sangat indah dan cantik.

Ops, kalau tak terlajak mesti tak sah. Saya bukan nak cerita pasal 'SAKURA' dan bukan nak share pasal 'KOREA' tapi yang sebenar-benarnya saya nak kongsi pasal Kemanisan dan Keindahan Islam.
Sesungguhnya Agama Islam itu mudah dan tidak pernah menyusahkan. Malah banyak rukhsah yang telah Allah berikan kepada umat Nabi Muhammad. 

Allah.. Terasa diri ini tidak layak untuk menyampaikan tetapi, saya cuba untuk mengongsikan sesuatu yang menjadi peringatan pada diri dan hati saya. InsyaAllah. 

Daripada Abu Darda r.a. Nabi SAW bersabda yang bermaksud :
"Sesungguhnya para ulama adalah pewaris para nabi. Nabi-nabi pula tidak mewariskan dinar dan dirham. Mereka mewariskan ilmu. Siapa yang mengambilnya ia telah mendapat bahagian yang banyak dan sempurna."
(Riwayat Abu Daud, al-Tirmizi, Ibn Majah dan Ibn Hibban)

Hadis di atas menerangkan betapa pentingnya ilmu. Selagi nyawa dikandung badan, ambillah peluang untuk menambah ilmu yang diwariskan oleh para Nabi. InsyaAllah. Continue, keindahan islam itu memang sudah terserlah. Persoalannya bagaimana nak merasai kemanisan islam?

Analogi yang boleh berikan contoh. Apa rasanya jika jus laici susu yang sedap dan lemak manis berkrim (erm.. telan air liur) di campurkan dengan serbuk kopi che nah yang pahit hitam berkilat???

1. Warna berubah
2. Rasa berubah

Adakah kita akan promote kepada kawan-kawan air jus tu??
Bila rasa tak best or tak sedap, nak promote pon segan. Am i right?
Sama seperti kemanisan islam itu sendiri, kemanisan islam itu pasti terganggu apabila kita memasukkan unsur jahiliah ke dalam manisnya islam. Jangan kata islam, jus laici tadi pon berubah warnanya apabila dicampur dengan serbuk kopi. Siapa sokong angkat kening >_<

Para Sahabat sendiri mengambil islam secara total. Dan mereka meninggalkan jahiliah secara total. Islam kini telah dicampurkan dengan bermacam-macam campuran. Disebabkan itu, kemanisan hilang, dan kita pon jadi tak berminat untuk menyebarkan islam.

Firman Allah swt : 
"Hai orang-orang yang beriman, masuklah kamu ke dalam Islam secara keseluruhannya, dan janganlah kamu turut langkah-langkah syaitan. Sesungguhnya syaitan itu musuh yang nyata bagimu."
(Surah Al-Baqarah : 208)

Alhamdulillah, sampai sini dahulu perkongsian saya untuk teman-teman. Moga Keindahan sakura seindah Islam itu dapat saya dan rakan seperjuangan merasai kemanisannya secara menyeluruh.. InsyaAllah.


"Semakin hampir dengan Allah, semakin terjaga hubungan dengan manusia"

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers ::Moga Allah Redha Asilah Dan Wazir:: Daisypath - Personal pictureDaisypath Wedding tickers