JellyPages.com
Photobucket
Sentiasa ingat Allah tika dilanda ujian dan dilimpahkan kegembiraan
Senyum itu sedekah
Tenang itu bahagia
Sabar itu indah
^_^


Hati yang mensyukuri apa yang ada, Itulah hati yang penuh dengan rasa cinta

salam Ma'al Hijrah

Muharram adalah bulan pertama dalam tahun islam (hijrah).sebelum Rasullullah berhijrah dari Makkah ke Yathrib,kiraan bulan dibuat mengikut tahun masihi.Hijrah Rasullullah memberi kesan besar kepada islam sama ada dari sudut dakwah Rasulullah,ukhwah dan syiar islam itu sendiri.

pada asasnya,muharram membawa maksud "DIHARAMKAN" atau "DIPANTANG" iaitu Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah.Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Makkah (Al-Baqarah:91).sejak pemansuhan itu,umat islam boleh melaksanakan tugas dan ibadat harian tanpa terikat lagi dengan larangan berkenaan.

Alhamdulillah,bersyukur kita ke hadrat Allah SWT kerana diberi kesempatan oleh-NYA bernyawa dan bernafas serta hidup sihat di negara yang aman damai di akhir tahun 1430 Hijriah dan insyaallah dapat pula menikmati rezeki Allah yang melimpah-ruah di sepanjang tahun baru 1431 Hijriah.

surah Al-Hasyr :18,maksudnya: Hai orang-orang yang beriman,bertaqwalah kepada Allah dan hendaklah setiap diri memperhatikan apa yang telah diperbuatnya untuk hari esok (akhirat).

Ke arah mencapai maksud ayat ini,sama-samalah kita sedaya upaya dan berjanji untuk mengukuhkan ukhwah agar menjadi lebih mantap..

"MEMANTAP UKHWAH MEMPERKASA UMMAH"

umat islam berbangga dengan datuk nenek moyang mereka kerana islam kita,TETAPI mereka tidk dapat mengekalkan kecemerlangan ukhwah islam..
Ustaz Ridwan Tee Abdullah berkata "1 orang yahudi sama dengan 100 orang islam"
tidakkah kita berasa malu??

(manusia diciptakan dalam keadaan lemah,kemudian Allah beri kekuatan sedikit ketika remaja dan lemah semula apabila tua)

masjid adalah permulaan ukhwah.Kasih sayang adalah permulaan dakwah..

wassalam
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers ::Moga Allah Redha Asilah Dan Wazir:: Daisypath - Personal pictureDaisypath Wedding tickers