JellyPages.com
Photobucket
Sentiasa ingat Allah tika dilanda ujian dan dilimpahkan kegembiraan
Senyum itu sedekah
Tenang itu bahagia
Sabar itu indah
^_^


Hati yang mensyukuri apa yang ada, Itulah hati yang penuh dengan rasa cinta

TERTAWA di Dunia MENANGIS di Akhirat

Untuk menghisab diri, kurangkanlahketawa dan perbanyakkan menangis. Banyak tertawa menjadikan hati semakin malap dan tidak berseri. Lampu hati tidak bersinar dan akhirnya terus tidak menyala. Hati tidak berfungsi lagi. Nabi Muhammad S.A.W melarang umatNYA dari bergelak ketawa yang melampaui batas. Menurut hadis, banyak ketaawa menghilangkan akal dan ilmu. Barang siapa ketawa tergelak-gelak, akan hilang satu pintu daripada pintu2 ilmu.
Kenapa dilarang ketawa berdekah-dekah?? Dalam keadaan suka yang keterlaluan, hati kita lalai dan lupa suasana akhiratdan alam barzakh yang bakal kita tempuhi kelak. Sedangkan dahsyatnya alam tersebut tidak dapat dinukilkan dalam sebarang bentuk media. kita sedang menuju ke satu destinasi yang belum tentu menjanjikan kebahagiaan abadi. Sepatutnya kita berfikir bagaimana kedudukan kita di sana nanti sama ada berbahagia atau menderita.
Berbahagia di dunia bersifat sementara tetapi di akhirat berpanjangan tanpa had. Penderitaan di dunia hanya seketika tetapi di akhirat azab yang berterusan dan berkekalan. Merenung dan memikirkan keadaan ini cukup untuk kita menghisab diri serta menyedarkan diri kita tentang bahaya yang akan ditempuh.
Demikian ditegaskan oleh Nabi Muhammad S.A.W. kita sedia maklum, kuburlah rumah yang bakal kita duduki untuk tempoh yang panjang. Kita keseorangan dan kesunyian tanpa teman dan keluarga. kubur adlah satu syurga atau neraka. Betapa dalam kegelapan di sana, kita digelapkan lagi dengan sikap kita yang suka berbahak-bahak di dunia.
ketawa yang melampaui batas menjadiakan kita kurang ilmu. Aoabila kurang ilmu, akal turut menjadi kurang. Kepekaan terhadap akhirat juga menurun. Sayidina Ali sentiasa mengeluh, ".......jauhnya perjalanan.....sedikitnya bekalan....." walaupun hebat zuhud dan ibadat beliau, namun merasakan masih kurang lagi amalannya. Betapa kita yang kerdil dan malas beribadat ini sanggup bergembira 24 jam.
Kita tidak pula dilarang menunjukkan perasaan suka terhadap sesuatu. Cuma yang dilarang ialah berterusan gembira dengan ketawa yang berlebihan. Sebaik-baik cara bergembira ialah seperti yang dicontohkan oleh Nabi S.A.W. Baginda tidak terbahak-bahak tetapi hanya tersenyum menampakkan gigi tanpa bersuara kuat.
Para sahabat pernah berkata,

"Ketawa segala nabi ialah tersenyum, tetapi ketawa syaitan itu tergelak-gelak."
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers ::Moga Allah Redha Asilah Dan Wazir:: Daisypath - Personal pictureDaisypath Wedding tickers