JellyPages.com
Photobucket
Sentiasa ingat Allah tika dilanda ujian dan dilimpahkan kegembiraan
Senyum itu sedekah
Tenang itu bahagia
Sabar itu indah
^_^


Hati yang mensyukuri apa yang ada, Itulah hati yang penuh dengan rasa cinta

Jentik-jentik idea

Setelah sekian lama membiarkan blog ini berhabuk dengan sengaja, Alhamdulillah saya masih berkesempatan menconteng blog ini dengan sengaja.. hahaha~ Apakah!!!
Harap kawan-kawan saya sentiasa dalam keadaan sihat ye, kalau sakit tak mengapa, jangan mengeluh ye wahai diri, anda sedang di uji. teng..teng..teng.. Dunia ini adalah dewan peperiksaan. Haa.. cakap pasal periksa. BITTAUFIQ WANNAJAH~ laaa... awainyer wish.. :p Kepada teman2 yang sedang berada dalam debaran peperiksaan, saya dan diri saya =D mengucapkan selamat menjawab peperiksaan dengan tenang ye! Saya mendoakan kalian berjaya dengan maju jaya. Alhamdulillah, InsyaAllah. (Awat ngan aku ni =,=) maaf, iklan sebentaQ.

Fullstop merepek. Ok, kita mula dengan tajuk yang dikira kerepek jugak. Pernah tak tengok lembu? mesti pernahkan. Orang tua2 kata, "jangan jadi macam lembu, sekali pukui sekali jalan". eh, betul ke orang tua cakap macam tu?? Hahaha.. Tak kisah la apa yang orang tua cakap, kita sebagai manusia yang masih mentah hendaklah mendengar nasihat orang tua. Betulkan ;)

Actually, saya dalam keadaan yang kurang betul sekarang ni. Saya sedang usaha bersungguh-sungguh untuk menjentik idea yang tersimpan kemas dalam peti kepala. Wah, ayat jah.. hohohoho.. cikgu saya pernah cakap. Setiap apa yang kita baca atau hafal, semuanya dah masuk dalam kepala. Cuma kita yang selalu cakap -ve, itu pasal la semua perbuatan tak sama dengan apa yang kita nakkan. Ce bagi contoh jah!! ok, contohnya : "Alamak, camne ni.. aku tak boleh la nak hafaz surah Al-Fatihah. Aku dah lama tinggal" Contoh ye kome. Now, kita p kat ayat "aku tak boleh la", tak ke ayat -ve.. ZZzzzzz.. Bila ayat tu disebut selalu (orang puteh kata always) Dia akan automatik tak boleh. Tak percaya, p try buat (:

Siapa sokong saya, angkat meja. Larat tak.. Hee~ Saya ada kawan, kawan saya tua daripada saya. kira kakak la ye. Hari tu dia kol saya, punya semangat dia nasihatkan saya. Alhamdulillah, saya pon semangat berkobar-kobar. Nak tahu tak apa yang dia sampaikan ^_^? 
Dia cakap, "kamu boleh, yakin boleh, pasti boleh" itu la dia cakap. Ops, ada yang bengang!! =D
Biarlah rahsia ye, apa yang dicakapkannya. Yang pasti saya kembali bersemangat setelah mendengar kata-kata dia. Alhamdulillah. Itu la tugas sahabat kan. So, pasti beruntung kepada kalian yang ada sahabat. Tak kira la bagaimana rupa sahabat kalian, asal dia mengingatkan kita kepada Allah, sangat sudah mencukupi. 

Kepada sesiapa yang bakal menjadi seorang penulis, seorang doktor, seorang saintis, seorang peguam, seorang pendidik, seorang askar, dan pelbagai seorang.. yang pastinya BERGUNA, InsyaAllah. Rajin-rajinlah jentik semangat dan pupuk diri agar cenderung kepada apo yang kalian impikan. Saya bagi satu contoh, Seorang bapa, bercakap dengan anaknya sejak anaknya berusia 3 tahun. Dialog :

3 tahun
bangun tidur pas mandi
Apok : Nanti dah besar nanti jadi Engineer, Doktor, Peguam tau
Anak : Ape benda apok cakap ni =.=

lepas apok solat
Apok : Nanti dah besar nanti jadi Engineer, Doktor, Peguam tau
Anak : Ape benda apok cakap ni =.=

esoknya
Apok : Nanti dah besar nanti jadi Engineer, Doktor, Peguam tau
Anak : Ape benda apok cakap ni =.=

darjah 6
Apok : Nanti dah besar nanti jadi Engineer, Doktor, Peguam tau
Anak : baik apok. (tapi still tak faham)

Form 5
Apok : Nanti dah besar nanti jadi Engineer, Doktor, Peguam tau
Anak : Baik Apok, kenapa tiga tu je??

Bila dah besaq, umur 20
Apok : Nanti dah besar nanti jadi Engineer, Doktor, Peguam tau
Anak : Baik apok. ^_^

Umoq udah 23
Anak : Akulah seorang engineer yang berjaya, Alhamdulillah
Terima kasih apok, sekarang aku dah tahu apa yang dimaksudkan arwah apok.
{kisah benar}

Ok kawan, sampai sini dulu ye contengnya, moga setiap huruf yang yang coretkan menjadi pesanan buat diri saya dan rakan seperjuangan. Celoteh seorang hamba yang masih memerlukan petunjuk dari insan lain. TQ!

"Semakin hampir dengan Allah, semakin terjaga hubungan dengan manusia"


No comments:

Post a Comment

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers ::Moga Allah Redha Asilah Dan Wazir:: Daisypath - Personal pictureDaisypath Wedding tickers