JellyPages.com
Photobucket
Sentiasa ingat Allah tika dilanda ujian dan dilimpahkan kegembiraan
Senyum itu sedekah
Tenang itu bahagia
Sabar itu indah
^_^


Hati yang mensyukuri apa yang ada, Itulah hati yang penuh dengan rasa cinta

DI MANA DIA DI HATIKU?
yang menimbulkan keberanian hati


kurniakanlah aku kebijaksanaan


yang membuahkan kerendahan diri..SEMASA Rasulullah s.a.w dan Sayidina Abu Bakar bersembunyi di Gua Thaur,dalam perjalanan untuk berhijrah ke Madinah,musuh-musuh Islam sudah berdiri di hadapan pintu gua dan hampir menemui mereka.


Ketika Sayidina Abu Bakar cemas,Rasulullah s.a.w menenangkannya dengan berkata, "Jangan takut,ALLAH bersama kita."


Itulah kehebatan Rasulullah,ALLAH sentiasa di hatinya.


Sewaktu Da'thur,seorang tentera musuh menyerang hendap Rasulullah s.a.w lalu meletakkan pedang ke leher baginda dan bertanya, "Siapakah akan menyelamatkan kamu daripadaku?" Jawab Rasulullah penuh yakin,"ALLAH."


Mendengar jawapan itu,gementarlah Da'thur dan terlepaslah pedang daripada tangannya. Itulah kehebatan Rasulullah ... sentiasa ada DIA di hati baginda.


Diceritakan juga bahawa pada suatu ketika Khalifah Umar Al Khattab ingin menguji seorang budak gembala kambing di tengah sebuah padang pasir. "Boleh kau jualkan kepadaku seekor daripada kambing-kambing yang banyak ini?"


Maaf tuan,tidak boleh. Kambing ini bukan saya yang punya. Ia milik tuan saya. Saya hanya diamanahkan untuk menjaganya sahaja."


"Kambing ini terlalu banyak dan tidak ada sesiapa selain aku dan kamu di sini. Jika kau jualkan seekor kepadaku dan kau katakn kepada tuanmu bahawa kambing itu telah dimakan oleh serigala,tuanmu tidak akan mengetahuinya," desak Sayidina Umar lagi,sengaja menguji.


"kalau begitu di mana ALLAH?" ujar budak itu.


Sayidina Umar terdiam dan kagum dengan keimanan yang tinggi di dalam hati anak kecil itu. Walaupun hanya seorang gembala kambing yakni pekerja bawahan,tetapi dengan kejujuran dan keimanannya,dia mempunyai kedudukan yang tinggi di sisi ALLAH. Jelas ada DIA di hatinya.


Satu ketika yang lain, Sayidina Khalid Al Walid diturunkan pangkatnya daripada seorang jeneral menjadi seorang askar biasa oleh Khalifah Umar. Keesokannya,Sayidina Khalid tetap ke medan perang dengan semangat yang sama. Tidak terjejas sedikit pun perasaan dan semangat jihadnya walaupun telah diturunkan pangkat.


Ketika ditanya mengapa, Sayidina Khalid menjawab, "Aku berjuang bukan kerana Umar."


Ya, Sayaidina Khalid berjuang kerana ALLAH. Ada DIA di hatinya.


Melihat anekdot-anekdot itu,aku terkesima lalu bertanya pada diri, di manakah DIA dalam hatiku? Apakah ALLAH sentiasa menjadi pergantungan harapan dan tempat merujuk serta membujuk hatiku yang rawan?


ALLAH ciptakan manusia hanya dengan satu hati. Di sanalah sewajarnya cinta ALLAH bersemi. Jika cinta ALLAH yang bersinar, sirnalah segala cinta yang lain. Tetapi jika sebaliknya, cinta selain-NYA yang ada di situ,maka cinta ALLAH akan terpinggir. ketika itu,tiada DIA di hatiku!!


Sering diri ini berbicara sendiri,bersendikan sedikit ilmu dan didikan daripada guru-guru dalam hidupku,kata mereka (dan aku amat yakin dengan kata itu), "Bila ALLAH ada di hatimu,kau seolah-olah memiliki segala-galanya. Itulah kekayaan,ketenangan dan kebahagiaan yang hakiki."


Kata-kata itu sangat menghantui diriku. Ia menyebabkan aku berfikir,merenung dan bermenung,apakah ALLAH menjadi tumpuan dalam hidupku? Apakah yang aku fikir, rasa, lakukan dan laksanakan sentiasa merujuk kepada-NYA? Bila bertembung antara kehendak-NYA dengan kehendakku, kehendak siapa aku dahulukan? Sanggupkah aku menyayangi hanya kerana-NYA? Tegakah aku membenci juga kerana-NYA?


Muhasabah ini melebar lagi. Lalu aku tanyakan pada diri, bagaimana sikapku terhadap hukum-hakam MU? Sudahkah aku melawan hawa nafsu untuk patuh dan melakukan segala yang wajib sekalipun perit dan sakit ketika melaksanakannya? Sudahkah aku meninggalkan segala yang haram walaupun kelihatan indah dan seronok ketika ingin melakukannya?


Soalan-soalan ini sesunguhnya telah menimbulkan lebih banyak persoalan. Bukan akal yang menjawabnya,tetapi rasa hati yang amat dalam. Aku tidak dapat mendustai-MU, Ya ALLAH. Dan aku juga tidak dapat mendustai diri sendiri.


Aku teringat bagaimana sesuatu ketika seorang sufi diajukan orang dengan satu soalan, "Apakah engkau takutkan ALLAH?"


Dia menangis dan menjawab, "Aku serba salah untuk menjawab ya atau tidak. Jika aku katakan tidak,aku akan menjadi seorang yang kufur.Sebaliknya kalau aku katakan ya,aku terasa menjadi seorang yang kufur. Sebaliknya kalau aku katakan ya,aku terasa menjadi seorang munafik. Silapku amat berbeza dengan kata-kata. Orang yang takutkan ALLAH bergetar hatinya bila mendengar ayat-ayat ALLAH tapi aku tidak..."


Maksudnya,jika seorang sufi yang hatinya begitu hampir dengan ALLAH pun sukar bila ditanyakan apakah ada DIA di hatinya,lebih-lebih lagilah aku yang hina dan berdosa ini. Di hatiku masih ada dua cinta yang bergolak dan berbolak-balik. Antara cinta ALLAH dan cinta dunia sedang berperang dengan begitu hebat dan dahsyat sekali.


Kalau kau tanyakan aku, "Adakah DIA di hatimu?"


Aku hanya mampu menjawab, "Aku seorang insan yang sedang bermujahadah agar ada DIA di hatiku. Aku belum sampai tahap mencintai-NYA tetapi aku yakin aku telah memulakan langkah untuk mencintai-NYA."


Justeru,kerana belum ada DIA di hatiku,hidupku belum bahagia,belum tenang dan belum sejahtera. Aku akan terus membenci. Aku yakin ALLAH itu dekat,pintu keapunanNYA lebih luas daripada pintu kemurkaan-NYA. Selangkah aku mendekat,seribu langkah DIA merapat. Dan akhirnya, aku yakin... suatu saat nanti, akan ada DIA di hatiku dan di hatimu jua.


Dan kita akan terus mengemis kasih....No comments:

Post a Comment

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers ::Moga Allah Redha Asilah Dan Wazir:: Daisypath - Personal pictureDaisypath Wedding tickers